Wyjątkowa włoska kuchnia
Chcesz dobrze zjeść? Wśród szerokich możliwości, które oferuje kuchnia europejska na atencję zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop smaków, połączeń oraz spora dawka zdrowia.
Typowe włoskie smaki
Naszym rodakom włoska restauracja, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i czasem z owocami morza. Tymczasem włoskie dania to również takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.
Podstawowe włoskie dania
Makarony to baza włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają makarony w dziesiątkach form. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie da się dołączyć do makaronu. italian food Krakow Ryby, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy dziczyzna i rożnorodne warzywa, powodują, że pasty nie są w stanie się przejeść.
Kolejną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też risotto, tortellini, minestrone oraz szeroki wybór deserów – np. tiramisu czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie skosztować wina czy pysznych serów- gorgonzoli, mascarpone i pecorino.
Zobacz film