Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała także do naszego kraju. Coraz częściej na naszych stołach gości ten wyjątkowy trunek. Niestety, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do potraw nie jest zbyt rozbudowana. Podpowiadamy jakie wino pasuje do jakich potraw.
Wino różowe
Jakie wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najodpowiedniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednak lekkie. Jeśli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprzyzwoiciej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić też z winem różowym.
bag in box
Z jakim winem podawać dania rybne?
Stara reguła mówi, że do ryb najprzyzwoiciej pasuje wino białe. Należałoby niemniej jednak nie zapominać, iż nie jest to bezwzględna zasada. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest niemniej jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z jakim winem najporządniej komponuje się mięso?
W tym wypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje jedynie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być podawana bądź z młodym winem czerwonym, albo musującym winem różowym. Jeżeli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.